Stedentrip Berlijn
Zoek jouw stedentrip naar Berlijn
Stedentrips Berlijn - Berlijn.nl

Stedentrip Berlijn

Jouw stedentrip Berlijn begint hier!

Trust Pilot Beleef samen de leukste stedentrips
Geen reserveringskosten
Boek direct leuke excursies

Stedentrip Berlijn

Stel jij graag je eigen stedentrip Berlijn samen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In Berlijn aanschouw je de samenhang tussen historie en modern. De Tweede Wereldoorlog heeft duidelijk haar sporen achtergelaten. Het is een stad met een rijke historie. Lees snel verder om nog meer te weten te komen over de hoogtepunten van Berlijn!

Berlijnse Muur

De Berlijnse Muur is wereldberoemd. Deze muur ken je wel uit de geschiedenis, films of andere verhalen. De DDR heeft deze muur om West-Berlijn heen gebouwd. De inwoners konden op deze manier niet eenvoudig meer vluchten. Oost- en West-Berlijn werden hier letterlijk van elkaar gescheiden. De DDR omringde deze Berlijnse Muur. De westkant mocht beklad worden met graffiti, terwijl de oostkant heel goed bewaakt werd. Er was geen sprake van graffiti. Nadat de muur is gevallen, zijn er nog genoeg resten overgebleven. Er zijn tentoonstellingen die je kan bezichtigen om meer over de Koude Oorlog te weten te komen. Wist je al dat de muur wel 160 kilometer lang was? Ook de oude DDR torens kun je nog bezichtigen.

Op welke plekken kun je het beste de Berlijnse Muur bezichtigen? Langs de Bernauer Straße zie je een stuk van de muur staan. Er staat ook een gedenkmonument voor de mensen die hier om het leven zijn gekomen. Iets verder ten noorden van het Park am Nordbahnhof ligt een restant van de Berlijnse Muur, dit plekje kent bijna niemand! Het langste stuk van de Berlijnse Muur spot je bij East Side Gallery. Dit langste stuk muur vind je langs de Spree in Mühlenstraße, tussen de Oberbaumbrücke en het Ostbahnhof. De East Side Gallery is de langste kunstgalerie in de buitenlucht. Ook op Potsdamer Platz vind je nog resten van de Berlijnse Muur. Spot ook de in originele staat terug gebrachte observatietoren.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie speelde ook een grote rol tijdens het bestaan van de Berlijnse Muur. Deze doorlaatpost was de derde doorgang op de grens van oost naar west. Er waren meerdere doorgangen langs de Berlijnse Muur. Checkpoint Charlie was de enige doorgang waar toeristen door konden reizen. Momenteel is Checkpoint Charlie één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Berlijn. Het is hier vaak druk met toeristen. Ga ook naar het Mauer Museum in dezelfde straat om meer te weten te komen over de Koude Oorlog.

Brandenburger Tor

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is Brandenburger Tor. De Brandenburger Tor is de enige oude stadspoort die nog bestaat. Vandaag de dag staat deze bezienswaardigheid symbool voor hereniging. De oorspronkelijke functie van de Brandenburger Tor was om te fungeren als stadspoort. Als je door de stadspoort heen wilde, moest je tol betalen. Tijdens de Tweede Oorlog heeft de Brandenburger Tor flink wat schade opgelopen. Aan de wederopbouw hebben de inwoners van zowel Oost- als West-Duitsland gewerkt.

Fernsehturm

De grote Fernsehturm steekt overal boven uit. De 365-meter hoge toren is een televisietoren uit de DDR-tijd. De Fernsehturm staat ook symbool voor de DDR. Het is natuurlijk geen toeval dat deze toren midden in de stad staat. De DDR bouwde deze TV-toren als symbool voor de politiek-economische macht van de staat. Daarom heeft deze toren een prominente plek gekregen. Deze toren is een uitzichtpunt voor veel inwoners van Berlijn en de toeristen. In de bol van de Fernsehturm zit naast het uitkijkplatform ook een restaurant gevestigd. Je kunt dineren op een hoogte van 203 meter. Het uitzicht zal niet snel vervelen, want de bol draait in een uur om zijn eigen as heen.

Holocaustmonument

Het meest indrukwekkende monument van Berlijn is het holocaustmonument. Het monument is 2005 geopend ter nagedachtenis aan de vermoordde Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument bestaat uit een aantal grote betonnen blokken. Dit aantal is wel 2700 betonblokken. Je kunt tussen deze blokken door lopen. De betonnen blokken moeten je het gevoel geven wat de Joden hadden in de concentratiekampen, de smalle paatjes, eindeloze gangen en hoge blokken die hen een gedesoriënteerd gevoel gaven. Zodat het lijkt alsof je geen uitweg vindt. Het monument bevindt zich tussen de Brandenburger Tor en Potsdamer Platz. Onder het monument kun je een informatiecentrum vinden met de geschiedenis van het Joodse volk.

Reichstag

Het Reichstaggebouw (ook wel Reichstag of Rijksdag genoemd) is momenteel in het gebruik van het Duitse parlement. De Reichstag is één van de belangrijke bezienswaardigheden in Berlijn. Bovenop de Reichstag spot je meteen de futuristische koepel. De koepel zorgt voor transparantie in de werking van democratie. Er is ook graffiti te bewonderen dat is aangebracht door de Sovjetsoldaten. Op deze manier komt historie en modern samen. Vanaf de koepel van de Reichstag heb je ook een waanzinnig uitzicht over Berlijn. Dit is zeker een aanrader tijdens een stedentrip Berlijn.

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz is eigenlijk wel één van de bekendste, grootste en drukste pleinen van Berlijn. Dit plein is één van de meest indrukwekkende pleinen. Om Potsdamer Platz staan allerlei moderne gebouwen. Het is ook het verkeersknooppunt van Berlijn. Potsdamer Platz is altijd al een belangrijk zakencentrum geweest. Na de Tweede Wereldoorlog is er veel van Potsdamer Platz verwoest. Na de Tweede Wereldoorlog is hier ook nog eens de Berlijnse Muur doorheen gebouwd. Na de val van de muur heeft Potsdamer Platz weer haar eer aan gedaan. Op Potsdamer Platz zijn nog wel overblijfselen van de Berlijnse Muur te bezichtigen, met daarbij nog een verlaten wachttoren.

Ook het Sony Center is de moeite waard om te bekijken op Potsdamer Platz. Ga hier naar binnen en geniet van het uitzicht. Het dak is verlicht in groen, blauw of paars. Het dak van het Sony Central symboliseer de heilige berg Fuji. In het Sony Center is ook een Imax 3D bioscoop gevestigd. Er worden hier ook veel filmpremières gehouden. Kijk er niet gek van op als de rode loper uitgerold is.

Winkelen in Berlijn

Winkelen in Berlijn kan in verschillende straten, maar de meest bekende blijft toch wel de Kurfürstendamm. Dit is verreweg de populairste winkelstraat van Berlijn. Van luxe boetieken tot betaalbare internationale modeketens. Je vindt alle winkels rondom de Kurfürstendamm. Ook het meest bekende warenhuis van Berlijn, KaDeWe, is hier gevestigd. Of kies voor de iets minder bekende Wilmersdorfer Straße. Hier zijn veel bekende merken te vinden, maar ook de lokale boetiekjes.

Net zoals in Parijs heeft ook Berlijn Galleries LaFayette. Het bijna over de top warenhuis opende ook haar deuren in Berlijn. Het warenhuis ligt op de hoek Friedrichstraße/Französische Straße. Op de begane grond vind je Lafeyette Gourmet, dit is een waar walhalla voor de fijnproever.

Botanischer Garten

De botanische tuin in Berlijn is één van de grootste van de hele wereld. Er staan wel 22.000 plantensoorten. De botanische tuin is prachtig om te zien met haar diverse bloemen. Je kunt hier heerlijk wandelen en picknicken. Kom even tot rust tijdens een stedentrip Berlijn.

De Britzer Garten is één van de mooiste tuinen in Berlijn. Er zijn prachtige thematuinen aanwezig. Naast de bloemen kun je er ook kunst, een aantal meren en een oude spoorweg bekijken. Ga in de parktrein, want vanaf hier krijg je een goed uitzicht over het park.

De Gärten der Welt is een mooi stukje natuur en een recreatieve bestemming in Berlijn. De verschillende tuinen zorgen ervoor dat je een wereldreis maakt. Je ziet ornamenten, een klassiek doolhof, Engelse tuin en idyllische watervalletjes in de Japanse tuin. De Chinese tuin beschikt ook over een prachtig theehuis. De verschillende tuinen zijn verbonden met een wandelpad en verschillende grasvelden.

Het Mauerpark staat niet bekend om haar wonderschone natuur, maar juist om de gezellige sfeer die er hangt. Elke zondag lijkt het wel een festival. Er is een vlooienmarkt, karaoke, veel bandjes en dit trekt veel bezoekers. Er staat ook nog een deel van de Berlijnse muur.

Fietsen in Berlijn

Hoe zit de Berlijnse fietscultuur nu in elkaar? Berlijn beschikt over wel 650 kilometer fietspad. Ondanks Berlijn over zoveel fietspad beschikt moet je nog wel een op de rijbaan of stoep fietsen. Het is daarentegen niet te vergelijk met Nederland. Toch hoort Berlijn wel tot één van de fietsvriendelijke steden. Het is in Berlijn ook heel gangbaar om een helm te dragen tijdens het fietsen.

Per wijk verschilt het hoe goed je er kan fietsen. In de oostelijke wijken van Berlijn kun je prima fietsen. De grote verkeerswegen zoals Karl-Marx Allee en Skalitzer Straße zijn ook goed te befietsen. In het meer westelijke deel is ook Bergmannstrasse in Kreuzberg veranderd in een plek om goed te fietsen. Daarnaast zijn de grote parken van Berlijn, zoals Tiergarten en het Volkspark Friedrichshain ideaal om te fietsen tijdens een stedentrip Berlijn. Je hebt hier vrij weinig auto’s en je kunt genieten van het groen en de rust.

Musea in Berlijn

Berliner Unterwelten geeft je rondleidingen door de ondergrondse wereld van Berlijn. Hierbij kun je denken aan schuilplaatsen, metrotunnels, vluchtroutes en bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Veel plaatsen zijn zonder rondleiding niet toegankelijk, daarom is het aan te raden om er wel een rondleiding bij te boeken.

Wat is je reisgezelschap?
Wanneer wil je weg?
Van
t/m
Sluiten

Online bieden wij reisduren tot 7 dagen, neem gerust contact op voor een langere reisduur

Vervoer naar Berlijn

Met de trein naar Berlijn

Met de trein naar Berlijn doe je ruim 6 uur over je reis naar de Berlijnse hoofdstad. Je kan opstappen vanaf verschillende stations in Nederland. Wees er op tijd bij. Je hoeft niet te wachten om in te checken. Ga meteen zitten en geniet van het uitzicht. Klap je laptop open bekijk een film en zo gaat de tijd in sneltreinvaart voorbij. Reizen met de trein is ontzettend fijn, omdat je ruim de tijd hebt om te genieten van het uitzicht.

Je stapt uit bij Berlin-Hauptbahnhof. Vanaf dit centrale station kan je alle delen van Berlijn bereiken. Maak gebruik van het uitgebreide metronetwerk van Berlijn. Er zijn maar liefst 100 metrostations door heel Berlijn gevestigd.

Met het vliegtuig naar Berlijn

Of kies ervoor om met het vliegtuig naar Berlijn te gaan. Vliegen naar Berlijn is een snelle manier van reizen. Vlieg vanaf de luchthaven die het meest dichtbij je huis ligt. Wees op tijd bij de luchthaven, relax aan de gate en bedenk alvast wat je gaat doen tijdens je stedentrip of weekend Berlijn.

Je kan in Berlijn landen op luchthaven Tegel of Berlijn Schönefeld. Kijk wel waar de ligging van het hotel in Berlijn is. Dan kun je gemakkelijk vanaf de luchthaven naar het hotel reizen. Het openbaar vervoer in Berlijn is uitstekend geregeld. Kies om te reizen met de luchthavenbussen of de metro.

Met de auto naar Berlijn

Het is een lange reis, maar je kan ook met de auto naar Berlijn. Dit duurt ongeveer 6 tot 7 uur. Bepaal zelf wanneer je gaat rijden. Neem genoeg eten mee. In Berlijn is het verplicht om een milieusticker in je auto te hebben. Schaf deze aan om in Berlijn te mogen rijden. In de winter moet je er ook rekening mee houden dat je winterbanden onder je auto hebt.